Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Ι.Μ. Βατοπεδίου, Άθως

Πύργος Παναγίας Βατοπεδίου

ή Πύργος Βιβλιοθήκης  
★ ★ ★ ★ ★
 <  591 / 1119  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •  Απεικόνιση 


Τοποθεσία:
Μονή Βατοπεδίου, Άγιο Όρος
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Άθως
Άγιο Όρος
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:

• Ι.Μ. Βατοπεδίου
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 30 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1512-1521  
ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Καστρομοναστήρι  
Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Η Ιερά Μονή Βατοπεδίου είναι η 2η στην ιεραρχία των Αγιορείτικων μονών. Βρίσκεται στη μέση της βορειανατολικής πλευράς της χερσονήσου. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Η μονή προστατευόταν από οχυρωματικό περίβολο με τάφρο και από οκτώ πύργους, τη θέση και τα ονόματα των οποίων γνωρίζουμε από τα «Πάτρια» και τις χαλκογραφίες.

Σήμερα, ξεχωρίζει ο πύργος του καμπαναριού του 1427, ο βυζαντινός πύργος της Μεταμορφώσεως με μεταγενέστερες μεταβυζαντινές προσθήκες, οι δύο αμυντικοί πύργοι αμφίπλευρα της εισόδου της μονής και ο ιστορικός πύργος της Παναγίας, του 16ου αιώνα, κτισμένος πάνω στον αρχικό βυζαντινό πύργο.

Στον Καστρολόγο συμπεριλαμβάνονται, σε ξεχωριστές σελίδες, ο πύργος Μεταμορφώσεως και ο πύργος της Παναγίας (ή της Βιβλιοθήκης) στην παρούσα σελίδα.


Ιστορία

Η Μονή Βατοπεδίου κτίστηκε στο β΄ μισό του 10ου αιώνα από τρεις μοναχούς τον Αθανάσιο, τον Νικόλαο και τον Αντώνιο, οι οποίοι κατάγονταν από την Αδριανούπολη και χρημάτισαν μαθητές του Αγίου Αθανασίου της Λαύρας. Κτήρια κτίστηκαν σε όλες τις εποχές μέχρι και το 19ο αιώνα.

Η παλαιότερη γνωστή μαρτυρία για την ύπαρξη της μονής χρονολογείται στο 985, σε έγγραφο όπου υπάρχει η υπογραφή του πρώτου ηγουμένου, και ενός εκ των κτητόρων, Νικολάου.

Σήμερα στο μοναστήρι ζουν 120 περίπου μοναχοί, στην πλειοψηφία τους Κύπριοι.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Στην βορειοανατολική γωνία της Μονής Βατοπεδίου βρίσκεται ο πύργος της Παναγίας , η παλαιότερη φάση του οποίου αποδίδεται από τα «Πάτρια» στον ηγεμόνα της Βλαχίας Νεαγκόε Μπασαράμπ που υπήρξε από τους μεγαλύτερους αρωγούς του Αγίου Όρους. Πρόκειται για ένα από τα εξέχοντα οχυρωματικά έργα των αρχών του 16ου αιώνα στο Άγιον Όρος. Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται ότι ο πύργος στη σημερινή του μορφή οικοδομήθηκε το 1512-1521 (περίοδος ηγεμονίας του Μπασαράμπ).

Στην κατώτερη στάθμη του στέγαζε δύο ισχυρά κανόνια, που προστάτευαν τον ανοχύρωτο αρσανά της Μονής. Τον 17ο αιώνα ή στις αρχές του 18ου προστέθηκε στη στάθμη με περιμετρικές καταχύστρες το παρεκκλήσιο του Γενεσίου της Θεοτόκου και ο υπερκείμενος τελευταίος όροφος.

Ο πύργος έχει ομοιότητες με τον πύργο στον αρσανά της μονής Ζωγράφου και τον πύργο της Μορφωνούς. Σε αυτούς τους πύργους, οι όροφοι στο επάνω μέρος προεξέχουν από τον κυρίως κορμό, ενώ και στις όψεις είναι κτισμένα υψίκορμα τόξα που εδράζονται σε τοξύλια- καταχύστρες. Στον πύργο της Παναγίας τα υψίκορμα τόξα έχουν καταστραφεί σε μεταγενέστερες ανακατασκευές.

Ο συγκεκριμένος πύργος στέγαζε τη βιβλιοθήκη και το αρχείο της μονής Βατοπεδίου. Στη βιβλιοθήκη φυλάγονται 2.050 χειρόγραφα, από τα οποία το ένα τρίτο είναι γραμμένα σε περγαμηνή και 25 περγαμηνά ειλητάρια. Υπάρχουν επίσης 60.000 έντυπα (παλαιότυπα, ως επί το πλείστον). Το αρχείο της μονής περιλαμβάνει τριακόσιες δέκα χιλιάδες έγγραφα. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης στεγάζεται σε άλλα δύο κτίρια, ενώ ο πύργος της Παναγίας βρίσκεται υπό ανακαίνιση.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Νοέμβριος 2012
Τελευταία ενημέρωση κειμένου/πληροφοριών:   Ιούνιος 2018
Τελευταία προσθήκη οπτικού υλικού  Ιούνιος 2018



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Πύργος Παναγίας Βατοπεδίου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Στην εξωτερική πλευρά (την ΒΑ) της χερσονήσου η πρόσβαση γίνεται με πλοίο από Ιερισσό το οποίο δένει στον αρσανά της Ι.Μ.Βατοπεδίου.
Είσοδος:
Χρειάζεται ειδική άδεια (διαμονητήριο) και 25€ για την είσοδο στο Άγιο Όρος.


Παρόμοια
Αρσανάς Μονής Ζωγράφου
Πύργος της Μορφωνούς

Γειτονικά Κάστρα
Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου
Πύργος Αγ. Γεωργίου Χιλανδαρίου
Μέγας Πύργος Αγίου Παύλου
Πύργος Αγίου Σάββα Χιλανδαρίου
Πύργος Αλβανού
Πύργος Αρσανά Σιμωνόπετρας
Πύργος Αρσανά Μονής Ιβήρων
Οχυρό Καρακαλληνού Αρσανά
Αρσανάς Μεγίστης Λαύρας
Αρσανάς Μονής Ζωγράφου
Μέγας Πύργος Μονής Διονυσίου
Πύργος Μονής Δοχειαρίου
Επιθαλάσσιος Πύργος Εσφιγμένου
Φραγκόκαστρο
Πύργος Καλιάγρας
Πύργος Μονής Καρακάλλου
Πύργος Κολιτσούς
Παλιόπυργος Μονής Κωνσταμονίτου
Πύργος Μονής Κουτλουμουσίου
Πύργος Μεταμόρφωσης
Πύργος Μεταμορφώσεως Βατοπεδίου
Πύργος του Μιλούτιν
Πύργος της Μορφωνούς
Πύργος Νέας Σκήτης
Πύργος Μονής Παντοκράτορος
Παλιόπυργος Αρσανά Αγ. Παύλου
Πύργος Πουλχερίας
Πύργος Πρωτάτου
Πύργος Μονής Σταυρονικήτα
Πύργος Τσιμισκή
Κάθισμα Αγίου Βασιλείου