Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Οίτυλο, Δήμος Ανατολικής Μάνης, Νομός Λακωνίας,Πελοπόννησος

Μονή Τσίγκου

  
★ ★ ★ ★
 <  180 / 1119  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Στην περιοχή «Πετρουλιάνικα», 6 χιλιόμετρα βόρεια του Οιτύλου του νομού Λακωνίας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Λακωνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ανατολικής Μάνης
• Οίτυλο
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 580 m 
(Σχετικό ϋψος ≈30 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
16ος αιών  
ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Καστρομοναστήρι  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Η Μονή Τσίγκου ή μοναστήρι των Πετρουλιάνων, είναι ορεινό καστρομονάστηρο στην περιοχή Πετρουλιάνικα, 6 χιλιόμετρα βόρεια του Οιτύλου Λακωνίας.

Περιβάλλεται από τείχος σε όλη του την περίμετρο. Αξιοπρόσεκτος είναι ο ερειπωμένος στρογγυλός πύργος που βρίσκεται στα δεξιά της πόρτας του μοναστηριού. Υπάρχει επίσης ένας μεγαλύτερος, τετράγωνος, τριώροφος πύργος που από ερείπιο που ήταν μέχρι πρόσφατα, ανακαινίστηκε σε μεγάλο βαθμό αποκτώντας και στέγη από κεραμύδια.

Η μονή είναι αφιερωμένη στην Παναγιά και γιορτάζει στο Γενέθλιο της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου.


Ιστορία

Για την ίδρυση του μοναστηριού ο Ν. Λάσκαρης («Περί Μάνης και των κατοίκων αυτής», 1886) αναφέρει ότι το μοναστήρι χτίστηκε από τον Στέφανο Κομνηνό, πρωτόγερο του Οιτύλου, μετά από νικηφόρα μάχη εναντίον των Τούρκων την 8ην Σεπτεμβρίου 1537.

Δεν είναι εξακριβωμένο αν η ιστορία αυτή ευσταθεί, αλλά το μοναστήρι πρέπει να είναι πράγματι κατασκευή του 16ου αιώνα ή ίσως του 17ου.

Περί τα μέσα του 19ου αιώνα, στο μοναστήρι εγκαταστάθηκε η οικογένεια των Πετρουλιάνων (επώνυμο: Πέτρουλας) που ήταν κλάδος της οικογένειας των Στεφανοπουλαίων στους οποίους υποτίθεται ότι ανήκε δικαιωματικά η περιοχή από την εποχή του Στέφανου Κομνηνού. Η εγκατάσταση αυτή επιτεύχθηκε μετά από ένοπλες συγκρούσεις με τους Σκυφιάνους (από το γειτονικό χωριό Σκυφιάνικα) που τους υποστήριζαν οι Μαυρομιχαλέοι. Από τότε και μέχρι τον Εμφύλιο το μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε σαν καστροκατοικία των Πετρουλιάνων.

Στις 20 Ιανουαρίου του 1946, κατά την ταραγμένη περίοδο που ακολούθησε τα Δεκεμβριανά και τη συμφωνία της Βάρκιζας (Φεβρουάριος του 1945), 60 χίτες περικύκλωσαν το μοναστήρι και δολοφόνησαν με αυτόματα 7 μέλη της φάρας των Πετρουλιάνων, συγγενείς των επικηρυγμένων καπεταναίων του ΕΛΑΣ Σωτήρη και Αντώνη Πέτρουλα. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν οι δύο κόρες τού Σωτήρη 12 και 14 χρονών. Γλύτωσε μόνο η τετράχρονη αδερφή τους Δήμητρα που για δυο μέρες τριγυρνούσε μόνη και εγκαταλειμμένη ανάμεσα στους σκοτωμένους.
Από τότε το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε. Η Δήμητρα Πέτρουλα έχει γράψει βιβλία, μεταξύ των οποίων το «Πού ΄ναι η μάνα σου μωρή;» στο οποίο αφηγείται τα δραματικά γεγονότα στη μονή Τσίγκου το 1946.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Οκτώβριος 2016

Πηγές




Τα δικά σας σχόλια:

●  Ch.G
02/08/2022
Το χωριό που αναφέρεται δεν λέγεται Σκυφιανά αλλά Σκυφιάνικα. Στο χωριό έμεναν οι Γεωργοπουλιάνοι και οι Μπουτσελιάνοι πατριές καταγόμενες από δύο αδέλφια Στεφανοπουλιάνους που διώχτηκαν στα μισά του 18ου αιώνα από τη μονή του Τσίγκου από συγγενείς τους (κυρίως τους Πετρουλιανους). Το 1891 ξεκίνησε πόλεμος μεταξύ των Πετρουλιάνων και των Μπουτσελιάνων απ' τα Σκυφιάνικα όταν ο Μαυρομιχάλης σταμάτησε να διεκδικεί τη μονή.

Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Μονή Τσίγκου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Βρίσκεται μεταξύ Οιτύλου και Κρυονερίου και περίπου στα μισά του δρόμου. Ερχόμενοι από τη μεγάλη ευθεία από το Κρυονέρι στρίβουμε λοξά δεξιά το δρόμο που είναι στρωμένος με τσιμέντο. Μετά τα πρώτα μέτρα έχει βατό χωματόδρομο.
Είσοδος:
?


Παρόμοια
Ανδρομονάστηρο
Μονή Σαμουήλ
Μοναστήρι Βαϊδενίτσας

Γειτονικά Κάστρα
Πύργος Ασημιού
Κάστρο της Μπαρδούνιας
Παλιόπυργος Δαφνίου
Πύργος Ντουράκη
Πύργος Γοράνων
Κάστρο Γουλάδες
Κάστρο Γρηγοράκηδων
Πολεμόπυργος του Καπιτσίνου
Καρυούπολις
Οχυρό Καβαλλιεράκη-Φωκά
Κάστρο της Κελεφάς
Πύργος Σαράβα
Πύργος του Κιτρινιάρη
Κάστρο Κολοκυθιάς
Πύργος Κοσονάκου
Πύργος Κουμουνδούρου
Πύργος Κουρτσούνας
Πύργος Λαγούδη
Κάστρο Λεύκτρου
Λυκοβουνό
Πύργος Μαυρίκου
Οχύρωση Μερόπης
Πύργος Μούρτζινου
Πύργος Παπαδάκου
Κάστρο του Πασσαβά
Πύργος Πετρίνας
Μονή Σαμουήλ
Κάστρο Σιδηροκάστρου Λακωνίας
Πύργος Σκλαβουνάκου
Κάστρο Τάραψας
Κάστρο Τηγάνι
Πύργος Τσικουρίου
Πύργος Τζανετάκη
Μοναστήρι Βαϊδενίτσας
Φρούριο στο Βαλτάκι
Πύργος Βενετσανάκη
Πύργος καπετάν Χρηστέα
Κάστρο της Ζαρνάτας