Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Ορεινή, Δήμος Σερρών, Νομός Σερρών,Κεντρική Μακεδονία

Κάστρο Ορεινής Σερρών

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  546 / 1119  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •  Κατοψη 


Τοποθεσία:
Στον λόφο «Κουλάτα» 1,5 χλμ ανατολικά από το χωριό Ορεινή του νομού Σερρών,
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Κεντρική Μακεδονία
Ν.Σερρών
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Σερρών
• Ορεινή
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 745 m 
(Σχετικό ϋψος ≈200 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
ίσως 3ος-4ος αι. μ.Χ.  
ΠΡΩΤΟ-ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Ερείπια Κάστρου  
Δυσδιακριτο
 
 
 
 
 
 
 

Ελάχιστα ερείπια κάστρου, απροσδιόριστης χρονολόγησης, 1,5 χλμ ανατολικά από το χωριό Ορειμή του νομού Σερρών, επάνω σε δύσβατο λόφο με το όνομα «Κουλάτα» (η ονομασία παραπέμπει σε κάστρο).


Ιστορία

Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ιστορία του κάστρου. Η χρήση ασβεστοκονιάματος στην τειχοδομία μάς οδηγεί σε χρονολογία από τον 3ο-4ο αιώνα μ.Χ. και μετά. Πάντως δεν γνωρίζουμε ποιας εποχής είναι η επιφανειακή κεραμική που υπάρχει κάτι που θα βοηθούσε στην χρονολόγηση του κάστρου.

Πρόκειται πάντως για ένα ορεινό κάστρο που ανήκε στην ενδοχώρα των Σερρών, η ίδρυση του οποίου πρέπει πιθανόν να συνδυαστεί με την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού πλούτου της περιοχής. Άφθονα ίχνη μεταλλουργικών εργασιών είναι ορατά και σήμερα κατά μήκος της δυτικής πλαγιάς του λόφου.

Από γεωστρατηγική άποψη, το κάστρο Ορεινής φαίνεται ότι ασκούσε έλεγχο σε αρχαίο δρόμο που ένωνε τη Σίρρι (Σέρρες) με την ορεινή ενδοχώρα (ο δρόμος αυτός πιστεύεται ότι ακολουθούσε την ίδια περίπου πορεία με τον σημερινό επαρχιακό δρόμο Σέρρες- Κάτω Βροντού - Κάτω Νευροκόπι).


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Από το κάστρο σήμερα σώζονται ελάχιστα ερείπια του περιμετρικού τείχους που περιέβαλλε τον λόφο. Το μεγαλύτερο μέρος του τείχους έχει σκεπαστεί από την πυκνή βλάστηση ή έχει κατακρημνιστεί στις απότομες πλαγιές.

Η περίμετρος του κάστρου είναι περίπου 300 μέτρα.

Η δόμηση του τείχους αποτελείται από αργολιθοδομή με συνδετικό κονίαμα μεταξύ των λίθων.
Το καλύτερα σωζόμενο τμήμα του τείχους βρίσκεται στη νότια- νοτιοανατολική πλευρά. Πρόκειται για ένα τμήμα τείχους μήκους 10-15 μέτρων, με μέγιστο ύψος 1,80 μέτρα και πάχος 1,60. (φωτ.2,3).

Δύο ακόμα τμήματα θεμελίων τείχους είναι ορατά στη νότια πλευρά (φωτ.4,5). Το υπόλοιπο τείχος είναι είτε σκεπασμένο από τη βλάστηση, είτε κατεστραμμένο δημιουργώντας λιθοσωρούς. Πάντως, είναι εμφανή τα ίχνη της πορείας του τείχους σε όλη σχεδόν την περίμετρο.

Εντός του κάστρου παρατηρούνται σε αρκετά σημεία ογκώδεις λιθοσωροί - ερείπια των οικοδομημάτων του κάστρου που έχουν καταρρεύσει. Επίσης παρατηρείται διάσπαρτη επιφανειακή κεραμική σε όλον τον χώρο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά μήκος της δυτικής πλαγιάς σε πολλά σημεία υπάρχουν κατάλοιπα μεταλλευτικών εργασιών. Πρόκειται για αρκετούς σωρούς από σκουριές σιδήρου, που είναι τα απορρίμματα της καμίνευσης του σιδηρούχου μεταλλεύματος. Προφανώς, το κάστρο ήταν και μεταλλευτικό κέντρο. (Γενικά, η ευρύτερη περιοχή περιέχει σιδηρούχα μεταλλεύματα. Μάλιστα, μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα αναφέρεται ότι οι κάτοικοι της Άνω Βροντούς ασχολούνταν συστηματικά με την επεξεργασία σιδήρου και κατασκευής σκευών και εργαλείων.)


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Ιανουάριος 2024

Πηγές

  • Έρευνα, φωτογραφίες και παρουσίαση από τον Σάκη Αμφιτρείδη και το blog του ΑΜΦΙΤΡΕΙΔΗΣ (Δεκέμβριος 2023)
  • Σαμσάρης, Πέτρος «Αρχαίο κάστρο και μεταλλουργείο Σιδήρου κοντά στο σημερινό χωριό Ορεινή Σερρών», 1979, Μακεδονικά: τόμος 19,, σελ. 240-250.



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Κάστρο Ορεινής Σερρών

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Στο 19ο χλμ του δρόμου Σερρών-Βροντούς (όχι μέσω της Ορεινής) αφήνουμε το όχημα και ξεκινάμε κατηφορική πεζοπορία προς ανατολικά για 1 χλμ. διάρκειας 30 λεπτών. Η διαδρομή γίνεται μέσω μονοπατιών που δημιουργούνται από τα κοπάδια της περιοχής.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση.


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Αγίου Πνεύματος
Πύργος Αγκίστρου Σερρών
Κάστρο Αγκίστρου
Πύργος Ανδρόνικου
Κάστρο Αχλαδοχωρίου
Κάστρο Δαφνουδίου
Οχύρωση Φαιάς Πέτρας
Κάστρο Γαζώρου
Κάστρο Κρουσοβίτη
Κάστρο Μαύρου Βράχου
Κάστρο Νέου Σουλίου
Κάστρο Οινούσσας
Πύργος Μονής Τιμίου Προδρόμου
Ακρόπολη Σερρών
Κάστρο Σιδηρόκαστρου
Οχύρωση Βύσσιανης
Κάστρο Χιονοχωρίου
Κάστρο Ζίχνας