Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Κοιλάδα, Δήμος Ερμιονίδας, Νομός Αργολίδας,Πελοπόννησος

Φρούριο Φράγχθι

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  131 / 1140  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •  Κατοψη 


Τοποθεσία:
Σε παραθαλάσσιο ύψωμα απέναντι από το χωριό Κοιλάδα Κρανιδίου, δίπλα σε λατομείο
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Αργολίδας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ερμιονίδας
• Κοιλάδα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 82 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
μάλλον αρχές 13ου αι.  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Ξηρολιθική Οχύρωση  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Ξηρολιθική οχύρωση σε παραλιακό λόφο απέναντι από το χωριό Κοιλάδα της Αργολίδας. Βρίσκεται πάνω από ένα λατομείο που έχει «φάει» το μισό κάστρο.

Η ιστορία του κάστρου είναι άγνωστη. Η τεχνοτροπία κατασκευής είναι τυπική των οχυρώσεων που έχτισαν στην Αργολίδα οι Φράγκοι Δούκες των Αθηνών, οι Ντελαρός (De La Roche), στις αρχές του 13ου αιώνα.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Στο ίδιο ύψωμα, αλλά από την άλλη, τη ΒΔ πλευρά, πάνω στη θάλασσα, βρίσκεται το σπήλαιο Φράγχθι, που θεωρείται κορυφαία αρχαιολογική τοποθεσία στη νοτιοανατολική Ευρώπη για τη Λίθινη Εποχή.
Το σπήλαιο έχει βάθος 150 μέτρα και πλάτος εισόδου 30 μέτρα.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Στην αρχική του μορφή, το κάστρο κάλυπτε μια έκταση 5 περίπου στρεμμάτων εντός μιας περιμέτρου 270 μέτρων. Όπως ειπώθηκε, σχεδόν το μισό κάστρο έχει εξαφανιστεί λόγω του λατομείου.

Από το τμήμα της οχύρωσης που έχει απομείνει, διασώζονται αρκετά. Η οχύρωση αποτελείται από ξηρολιθομή πάχους 1,80μ η οποία αποτελείται από δύο εξωτερικές παρειές από μεγάλες πέτρες, ενώ ο ενδιάμεσος χώρος ανάμεσα στις δυο παρειές έχει γεμίσει χύδην με μικρότερες πέτρες. Οι πέτρες των παρειών είναι ημιεπεξεργασμένες και έχουν μήκος περί τα 25 εκατοστά.
Αυτός ο τρόπος κατασκευής είναι χαρακτηριστικός της εποχής των Ντελαρός του 13ου αιώνα. Ήταν πρόχειρες γενικά κατασκευές με συγκεκριμένη αποστολή ανάλογα με την περίσταση.

Σε κάποια σημεία στη βάση του τείχους διακρίνονται μεγαλύτερες πέτρες, που ίσως ανήκουν σε προγενέστερη εποχή. Μπορεί δηλαδή να προϋπήρχε στη θέση αυτή παλιότερο κάστρο –ίσως αρχαίο.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Μάρτιος 2025

Πηγές

  • Ιωάννης Ε. Πέππας, «Μεσαιωνικές σελίδες της Αργολίδος, Αρκαδίας, Κορινθίας, Αττικής», Αθήνα 1990, σελ.300, σχ.67, φωτ.129,130



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



castle