Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

(τα) Νάσια, Δήμος Καλαβρύτων, Νομός Αχαΐας,Δυτική Ελλάδα

Κάστρο Χώτσας Βεσινιού

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  312 / 1119  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •  Κατοψη 


Τοποθεσία:
Στο βουνό πάνω προς ΒΔ από το χωριό Νάσια Καλαβρύτων
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Δυτική Ελλάδα
Ν.Αχαΐας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Καλαβρύτων
• (τα) Νάσια
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 830 m 
(Σχετικό ϋψος ≈150 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
μάλλον 13ος ή 14ος αι.  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Ερείπια Κάστρου  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Ερείπια οχύρωσης από τη φράγκικη μάλλον περίοδο, στη θέση «Χώτσα» επί του λόφου «Καστέλλι». Ο λόφος ανήκει στον ορεινό όγκο της Μεγάλης Ράχης.

Το σημείο βρίσκεται στην περιοχή Καλαβρύτων, βορειοδυτικά από το χωριό Νάσια και νοτιοανατολικά από το χωριό Βεσίνι.

Έχει οπτική επαφή με άλλες παρόμοιες οχυρώσεις της περιοχής: Στρέζοβας, Μαμαλούκας, Τσαρουχλίου, Αβροτίου.


Ιστορία

Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για την ιστορία της οχύρωσης. Θεωρείται μεσαιωνική και όχι αρχαία, αφενός επειδή η πρόχειρη τειχοδομία δεν είναι τόσο παλιά και αφετέρου επειδή δεν υπάρχουν καθόλου θέσεις και ευρήματα από την αρχαιότητα εκεί γύρω. Το πιο πιθανό είναι να δημιουργήθηκε επί Φραγκοκρατίας τον 13ο ή 14ο αιώνα, όπως οι περισσότερες γειτονικές οχυρώσεις αυτού του τύπου στα ορεινά των Καλαβρύτων.
Λογικά, επί Φραγκοκρατίας πρέπει να ανήκε στη Βαρωνεία της Άκοβας.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά την ονομασία του, το κάστρο είναι πολύ πιο κοντά στα Νάσια παρά στο Βεσίνι. Πάντως τόσο τα Νάσια όσο και το Βεσίνι δεν ήταν ανέκαθεν στις σημερινές τους θέσεις. Οι τοποθεσίες τους έχουν αλλάξει πάνω από μια φορά (γενικά σε εκείνη την περιοχή φαίνεται να επικρατεί μια νοοτροπία συχνής μετακίνησης των χωριών, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).
Είναι εξαιρετικά πιθανό (αλλά όχι σίγουρο), το Βεσίνι να βρισκόταν παλαιότερα εδώ, στο σημείο που είναι το κάστρο. Στην ενετική απογραφή του Grimani του 1700 το Βεσίνι καταγράφεται ως Vesigni με πληθυσμό 25 οικογένειες. Δυτικά της Στρέζοβας δεν φαίνεται να υπήρχε άλλος οικισμός, εκτός από τη Χώτσα, που θα μπορούσε να κατοικείται στην Β’ Ενετοκρατία, οπότε η υπόθεση ότι εδώ ήταν το μεσαιωνικό Βεσίνι φαίνεται πολύ λογική.

Αυτός είναι ένας λόγος που το κάστρο λέγεται Χώτσας Βεσινιού. Αλλά ο βασικός λόγος που η ονομασία αυτή έμεινε στη βιβλιογραφία είναι ότι ο ερευνητής και ιστοριογράφος των Καλαβρύτων Γ.Παπανδρέου (1906), ο οποίος είναι ο πρώτος που κάνει λόγο για ύπαρξη κάστρου στη θέση Χώτσα, το συμπεριλαμβάνει στο λήμμα για το χωριό Βεσίνι.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το κάστρο καταλαμβάνει την κορυφή του κωνικού λόφου, εντός μιας περιμέτρου 150 μέτρων περίπου. Η κάτοψή του είναι μάλλον στενόμακρη, εκτεινόμενη στον άξονα ΝΑ-ΒΔ.
Νότια και έξω από την οχύρωση, στην πλαγιά του λόφου υπάρχουν σκόρπια ερείπια που φαίνεται πως είναι κατάλοιπα οικισμού ανακατωμένα με μπάζα που έχουν γκρεμιστεί από την κυρίως οχύρωση.

Το οχυρωμένο επίμηκες τμήμα του κάστρου στην κορυφή αποτελείται από δύο μικρά πλατώματα τα οποία χωρίζονται από έναν μεγάλο βράχο. Στο βορειοανατολικό άκρο του κάστρου, όπου και η κορυφή του λόφου (εκεί που είναι το κολωνάκι της ΓΥΣ), υπάρχουν θεμέλια κτίσματος 3✖3 μ. που πρέπει να ήταν πύργος. Κοντά στον πύργο υπάρχουν ίχνη και από άλλα κτίσματα.

Η βόρεια - βορειοδυτική πλευρά του κάστρου είναι πάνω από γκρεμό και γι’ αυτό δεν προστατεύεται από οχύρωση. Τείχος υπήρχε στην νότια-νοτιοανατολική πλευρά, το οποίο είναι λιθοδομή από ημικατεργασμένες πέτρες χωρίς συνδετικό κονίαμα, πάχους 1 μέτρου. Το τείχος αυτό έχει μήκος 70 μέτρα. Είναι γκρεμισμένο με μέγιστο σωζόμενο ύψος 1 μέτρο.

O Γ.Παπανδρέου (1906) αναφέρει ερείπια 20 σπιτιών και θεμέλια δεξαμενής. Σήμερα δεν ανιχνεύονται ίχνη δεξαμενής ενώ ο αριθμός των σπιτιών δεν μπορεί να επαληθευτεί, αλλά φαίνεται να είναι ρεαλιστικός.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Ιούνιος 2020

Πηγές

  • Έρευνα, φωτογραφίες και πληροφορίες από τον Σάκη Αμφιτρείδη και το blog του ΑΜΦΙΤΡΕΙΔΗΣ
  • Konstantinos Kourelis, “MONUMENTS OF RURAL ARCHAEOLOGY MEDIEVAL SETTLEMENTS ΙΝ ΤΗΕ NORTHWESTERN PELOPONNESE”, Presented to the Faculties of the University of Pennsylvania in Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of Doctor of Philosophy, 2003 — #21, σελ. 257
  • Γεωργία Ζ.Αλεξοπούλου, Συμβολή στην αρχαιολογία και τοπογραφία της Αζανίας (Βόρειας Αρκαδίας) Επαρχία Καλαβρύτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου. Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάτρα 2009, #318, σελ.340
  • Γεώργιος Παπανδρέου, Καλαβρυτινή επετηρίς: ήτοι πραγματεία περί της ιστορικής των Καλαβρύτων επαρχίας, Εκ του Τυπογραφείου Μιχαήλ Ι. Σαλιβέρου, Εν Αθήναις 1906, σελ. 202.



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Κάστρο Χώτσας Βεσινιού

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Δύσβατος χωματόδρομος ξεκινά ΒΑ από Νάσια. Συνεχίζουμε πεζή μετά από δεξ. Νερού (40΄)
xotsa
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο της Άκοβας
Κάστρο Αγριδίου
Αργυρόκαστρο
Κάστρο Αβρότι
Παλιόπυργος Δάρα
Καστροσπηλιά Γιαννακούλη
Κάστρο Γρεβενού
Κάστρο Κάκαβου
Κάστρο Καλαβρύτων
Πύργος Καλλιφωνίου
Πύργος Αγίου Ιωάννη Κάνης
Κάστρο Αγίων Θεοδώρων Καστελλίου
Καστράκι Καστελλίου Αχαΐας
Παλαιόπυργος Κλείτορος
Κάστρο Μαμαλούκας
Πύργος Παλαιόπυργου Γορτυνίας
Αρχαία Πάος
Κάστρο Πεύκου
Πύργος Πετιμεζά
Καστροσπηλιά Πριόλιθου
Κάστρο Ψωφίδας
Παλαιόκαστρο Σέρβου
Παλαιόκαστρο Στρέζοβας
Κάστρο Τάρταρη
Κάστρο Τρεμουλά
Κάστρο Βαλτεσινίκου
Κάστρο Ρούπελης