Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

(τα) Νένητα, Δήμος Χίου, Νομός Χίου,Βόρειο Αιγαίο

Βίγλα στα Νένητα

ή Βίγλα Προφ. Ηλία  
★ ★ ★ ★ ★
 <  704 / 1119  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Στο ακρωτήριο «Κάβος Κοτσάς» της νοτιοανατολικής ακτής της Χίου κοντά στα Νένητα
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Βόρειο Αιγαίο
Ν.Χίου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Χίου
• (τα) Νένητα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 120 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
περί τον 15ο αι.  
ΓΕΝΟΒΕΖΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Βίγλα  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Μια από τις Γενοβέζικες βίγλες στην ανατολική ακτή της Χίου.

Η συγκεκριμένη βρίσκεται πάνω από μια απόκρημνη ακτή στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στο ακρωτήρι Νένητα ή «Κάβο Κοτσάς» ανατολικά από τον παραδοσιακό οικισμό Νένητα.

Η βίγλα αυτή έχει δύο ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις υπόλοιπες βίγλες του νησιού: Πρώτον η περίμετρος της βάσης είναι αισθητά μικρότερη από τις άλλες. Δεύτερον είναι χτισμένη κυριολεκτικά πάνω στο χείλος του γκρεμού, κάτι επίσης ασυνήθιστο.

Οι βίγλες της Χίου είναι μεσαιωνικοί, κυλινδρικοί πυργίσκοι σε ακτές και ακρωτήρια του νησιού με σκοπό την παρατήρηση του πελάγους και την έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων σε περίπτωση εχθρικής ή πειρατικής επιδρομής. Οι περισσότερες κατασκευάστηκαν περί τον 15ο αιώνα (ή λίγο πριν-λίγο μετά)

Σήμερα έχουν εντοπισθεί 35 βίγλες στο νησί, από τις οποίες οι 24 είναι κηρυγμένες ως διατηρητέα μνημεία.

Περισσότερες πληροφορίες γενικά για την ιστορία και την κατασκευή των βιγλών της Χίου, υπάρχουν σε σχετικό άρθρο στο blog του Καστρολόγου: Βίγλες της Χίου.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Από το χωριό η απόσταση είναι τέσσερα χιλιόμετρα περίπου, αγροτικός χωμάτινος δρόμος, βατός και χωρίς δυσκολίες. Περνώντας από διάφορα ξωκλήσια σε δρόμο χωμάτινο φτάνουμε στο Γερμανικό καταφύγιο. Τον καιρό της γερμανικής κατοχής αποτέλεσε το παρατηρητήριο της νότιας Χίου. Διακόσια μέτρα παρακάτω υπάρχει το μονοπάτι που οδηγεί στο χείλος του γκρεμού όπου βρίσκεται η βίγλα των Νενήτων στου Προφήτη Ηλία.

Από την βόρεια πλευρά της βίγλας μπορεί να δεί κανείς τον κόλπο των Νενήτων, τον Καταρράκτη, τον Αγ. Αιμιλιανό και την Αγ. Φωτεινή και από την νότια πλευρά τα παράλια των Γριδίων με το γραφικό λιμανάκι τους.

Πάνω από τα Γρίδια πρέπει να υπήρχε μια ακόμα βίγλα που θα έδενε την επικοινωνία με την βίγλα της Κώμης.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Δεκέμβριος 2018

Πηγές

  • Αμυγδαλού Λεμονιά, Σωτηρόπουλος Δημήτρης, ΒΙΓΛΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, Εισήγηση Γ.Βαρελίδης, ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, Αιγάλεω 2002, σελ. 111



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



castle