Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Ζαχάρω, Δήμος Ζαχάρως, Νομός Ηλείας,Δυτική Ελλάδα

Καστροσπηλιά Σασσαλότρυπας

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  358 / 1119  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Στον βράχο του υψώματος Ρουπάκι βορειοανατολικά από τη λίμνη Καϊάφα στην Ηλεία, βόρεια από τη Ζαχάρω
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Δυτική Ελλάδα
Ν.Ηλείας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ζαχάρως
• Ζαχάρω
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 52 m 
(Σχετικό ϋψος ≈50 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Τουρκοκρατία  
Άγνωστη
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Καστροσπηλιά  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Καστροσπηλιά σε απόκρημνο σημείο στο βραχώδες ύψωμα που βρίσκεται στη ΒA πλευρά της λίμνης Καϊάφα στη Ζαχάρω, σε υψόμετρο 50 μέτρων.

Πρόκειται για οχυρωματική κατασκευή που καλύπτει το άνοιγμα μιας σπηλιάς. Το άνοιγμα έχει διαστάσεις περί τα 10 μέτρα ύψος και περί τα 4 μέτρα πλάτος. Η σπηλιά ανήκει στην κατηγορία των βραχοσκεπών. Οι βραχοσκεπές δεν είναι ακριβώς σπήλαια, αλλά κοιλότητες σε βράχους που έχουν σχετικά μικρό βάθος (<10μ) και σχετικά μεγάλο άνοιγμα. Όλες ανεξαιρέτως οι βραχοσκεπές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιήθηκαν κατά την προϊστορική εποχή για κατοίκηση και αργότερα, διαχρονικά, ως καταφύγια. Οι καστροσπηλιές που παρουσιάζονται στον Καστρολόγο (5 μέχρι τώρα, όλες στην Πελοπόννησο) ανήκουν σε αυτή την κατηγορία σπηλαίων.

Στη Σασσαλότρυπα το τείχος φράζει το άνοιγμα φτάνοντας σε ύψος τα 5 μέτρα, ενώ το μέγιστο πλάτος του είναι 4 μέτρα, δηλαδή καλύπτει όλο το άνοιγμα της κοιλότητας κατά πλάτος (αλλά όχι κατά ύψος).

Για την κατασκευή του τοίχου έχουν χρησιμοποιηθεί ημικατεργασμένοι λίθοι με συνδετικό κονίαμα. Η είσοδος βρίσκεται στο κάτω μέρος και διαμορφώνεται με τη χρήση ξύλινων δοκαριών (σενάζια). Σώζονται τρεις τυφεκιοθυρίδες. Στο εσωτερικό, αμέσως μετά την είσοδο υπάρχει δωμάτιο 2 επί 3 μέτρα, ενώ πέντε μέτρα ψηλότερα, η κοιλότητα επεκτείνεται σε μικρό σπήλαιο μήκους 10 μέτρων (βλ. φωτογραφίες).

Δεν είναι γνωστό κάτι από την ιστορία της καστροσπηλιάς. Από τον τρόπο κατασκευής είναι προφανές ότι η οχύρωση κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας. Πολύ πιθανό να χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο σε περιπτώσεις επιδρομών ή σαν λημέρι κλεφταρματωλών. Στην περιοχή υπάρχει το επώνυμο Σάσσαλος, επομένως η προέλευση της ονομασίας της Σασσαλότρυπας ενδέχεται να είναι ανθρωπωνυμική.


Όλες οι παραπάνω πληροφορίες και οι φωτογραφίες προέρχονται από τον Σ.Αμφιτρείδη που επισκέφθηκε το σημείο στις 18/10/2019 με τη βοήθεια των κ. Θεοδωρόπουλου Ιωάννη και Γιαννόπουλου Δημήτρη .


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Νοέμβριος 2019

Πηγές

  • Φωτογραφίες, εντοπισμός και πληροφορίες από τον Sakis Lemonakis και το blog του ΑΜΦΙΤΡΕΙΔΗΣ



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



castle


Road map to Καστροσπηλιά Σασσαλότρυπας

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Προσέγγιση από τον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στα Λουτρά Καϊάφα, όπου φαίνεται από τον δρόμο. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά και είναι πολύ επικίνδυνη λόγω του απόκρημνου εδάφους και της έλλειψης σαφούς μονοπατιού.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Παρόμοια
Παλαιά Μονή Φιλοσόφου
Παλαιομονάστηρο Οσίου Λεοντίου
Κάστρο Λυκουρίας
Ασκηταριό στο Μαριόρεμα
Καστροσπηλιά Πριόλιθου
Παλαιομονάστηρο Βρονταμά

Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Αράκλοβου
Κάστρο Καλίδονας
Κάστρο Παλιακούμπας
Κάστρο Σαμικού
Κάστρο Σμέρνας
Στομιόκαστρο
Κάστρο Ρίζας