Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

(τα) Νικειά, Δήμος Νισύρου, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Κάστρο Παρλέτια

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  936 / 1119  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Σε βράχο στο μέσο της ανατολικής πλευράς της καλντέρας, 1.5 χλμ ΒΑ από τα Νικειά στη Νίσυρο
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Νισύρου
• (τα) Νικειά
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 390 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
14ος αιών (?)  
ΙΩΑΝΝΙΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Φυσικό Οχυρό  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Υπολείμματα οχύρωσης στο χείλος της καλντέρας, στο εσωτερικό του ηφαιστειογενούς νησιού σε υψόμετρο 390μ. Ο απόκρημνος βραχώδης λόφος όπου βρίσκεται έχει δημιουργηθεί από πίδακες λάβας.


Ιστορία

Η ιστορία του κάστρου δεν μας είναι γνωστή. Μάλλον πρόκειται για οχυρωμένη θέση που χρησίμευε σαν καταφύγιο του πληθυσμού στις πειρατικές επιδρομές. Την υπόθεση αυτή ενισχύει η θέση του (κρυμμένο στο εσωτερικό του νησιού), η έλλειψη ιστορικών αναφορών και η μάλλον πρόχειρη κατασκευή του. Δεν φαίνεται να ήταν οργανωμένο φρούριο ούτε οικισμός ούτε καστροκατοικία.

Όσον αφορά τη χρονολόγησή του, το πιο πιθανό είναι να δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα, την περίοδο που αναπτύχθηκαν και οι γειτονική οικισμοί της Νικειάς και του Εμπορειού. Ήταν η εποχή που η Νίσυρος, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, ήταν στην κατοχή του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Τα τείχη έχουν διαλυθεί και οι πέτρες έχουν κυλήσει στην πλαγιά του βράχου. Αρκετές από αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ξερολιθιών. Σώζεται ερείπια τειχών από ξερολιθιά σε χαμηλό ύψος, μία λιθόκτιστη στέρνα με επίχρισμα εσωτερικώς, και λείψανα μικρής εκκλησίας με κίονα από κόκκινη πέτρα.

Το κάστρο έλεγχε όλη την κοιλάδα του ηφαιστείου και διατηρούσε οπτική επαφή με όλα τα υπόλοιπα κάστρα εκτός από το Μανδράκι.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Ιούνιος 2013

Πηγές




Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.