Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Μεγάλο Χωριό, Δήμος Τήλου, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Πύργος Μονής Αγ. Παντελεήμονα Τήλου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  995 / 1119  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Μονή Αγίου Παντελεήμονα στο ΒΔ άκρο της Τήλου, 7χλμ δυτικά από το Μεγάλο Χωριό
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Τήλου
• Μεγάλο Χωριό
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 265 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
αρχές 16ου αι.  
ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Καστρομοναστήρι  
Πολυ Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Αμυντικός πύργος των αρχών του 16ου αιώνα στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, δυτικά από το Μεγάλο Χωριό της Τήλου.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Το μοναστήρι είναι σκαρφαλωμένο σε έναν παραθαλάσσιο, απόκρημνο λόφο, τον «Κρύαλλο», στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, 270 μ. πάνω από την στάθμη της θάλασσας. Η θέση προσφέρει καλή φυσική προστασία, καθώς η πρόσβαση από τη στεριά είναι δύσκολη, ενώ από τη θάλασσα είναι σχεδόν αδύνατη.


Ιστορία

Το μοναστήρι ιδρύθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, από τον Κρητικό ιερομόναχο Ιωνά ο οποίος κατά την διάρκεια προσκυνηματικού ταξιδιού του στους Αγίους Τόπους, ναυάγησε στην Τήλο. Εκεί, θεμελίωσε το Μοναστήρι, μετά από ένα όραμα, στο οποίο του παρουσιάστηκε ο Άγιος Παντελεήμων.

Η ίδρυση της Μονής τοποθετείται χρονικά στον 14ο αιώνα. Μέσα στο ίδιο αιώνα καταστράφηκε μετά από επιθέσεις πειρατών, αλλά ξανακτίστηκε αργότερα, μετά το 1480, και μετά τη μεγάλη νίκη των Χριστιανών επί των Τούρκων, που πολιορκούσαν την Ρόδο. Η ημέρα της νίκης συνέπεσε με την ημέρα της μνήμης του Αγίου Παντελεήμονος (27 Ιουλίου). Οι Τηλιακοί που συμμετείχαν στην μάχη απέδωσαν τη νίκη στον Άγιο, και έκαναν τάμα να ξανακτίσουν το μοναστήρι όταν επιστρέψουν στο νησί τους.
Στις αρχές του 16ου αιώνα (δηλ. μετά το 1500) η οικοδομική δραστηριότητα στο Μοναστήρι κορυφώθηκε, και τότε πρέπει να κτίστηκε και ο συγκεκριμένος πύργος. Σημειωτέον ότι οι Τούρκοι κατέκτησαν το νησί το 1522 εκδιώκοντας τους Ιωαννίτες ιππότες. Πιθανότατα η κατασκευή του πύργου είχε ολοκληρωθεί πριν από την τουρκική κατάκτηση.
Προφανώς ο πύργος επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε αρκετές φορές από τότε, αλλά, παρά τις τροποποιήσεις, η σημερινή του μορφή πρέπει να είναι αυτή που είχε εξαρχής, δηλαδή από τις αρχές του 16ου αιώνα.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Ιούλιος 2019

Πηγές




Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.