Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Έριστος, Δήμος Τήλου, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Παλιόκαστρο Τήλου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  997 / 1119  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Στη δυτική πλευρά της Τήλου, στα Δωδεκάνησα, στο βουνό βόρεια από την παραλία Ερίστου.
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Τήλου
• Έριστος
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 500 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Μεσοβυζαντινή περίοδος  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Ερείπια Κάστρου  
Δυσδιακριτο
 
 
 
 
 
 
 

Κατάλοιπα ενός ερειπωμένου οχυρωμένου Βυζαντινού οικισμού από τη Μεσοβυζαντινή περίοδο, επάνω σε ένα απόκρημνο βουνό, βόρεια από την παραλία Ερίστου, στη δυτική πλευρά της Τήλου.

Στο σημείο αυτό υψώνεται ένας ορεινός όγκος με ύψος 654μ με κορυφή τον Προφήτη Ηλία. Περίπου 1χλμ νοτιοανατολικά από αυτήν την κορυφή βρίσκεται ο εν λόγω οικισμός, σε υψόμετρο περί τα 500 μέτρα. Πέρα από την παραλία Ερίστου από κάτω, το Παλιόκαστρο είχε πολύ καλή οπτική επαφή με άλλα κάστρα του νησιού, όπως το κάστρο του Λάμπρου και την αρχαία οχύρωση δίπλα στην εκκλησία των Ταξιαρχών, καθώς επίσης και με τα γύρω νησιά: Νίσυρο, Γυαλο, Κάλυμνο, Σύμη και μέχρι τη δυτική ακτή της Ροδου και την Αλιμιά, τη Χάλκη, μέχρι την Κάρπαθο.

Ο αρχαιολόγος Χ. Κουτελάκης (σελ.77) χαρακτήρισε το Παλιόκαστρο ως «ένα από τα παλιότερα κάστρα της Βυζαντινής περιόδου».

Η έρευνα στο κάστρο είναι δύσκολη καθώς η κατοίκηση συνεχίστηκε και η μορφή του κάστρου αλλοιώθηκε. Πιθανολογείται ότι προϋπήρχε στη θέση αρχαίος οικισμός, ίσως και Μυκηναϊκός.

Ο οχυρωματικός περίβολος είναι από αργιλιθοδομή με γεμίσματα από βησάλους (θραύσματα τούβλων κλπ). Σε κανένα σημείο το τείχος δεν φτάνει σε μεγάλο ύψος ώστε να μας δώσει μια εικόνα για τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες της οχύρωσης.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν τα υπολείμματα μιας μεγάλης, μακρόστενης, αψιδωτής δεξαμενής. Υπάρχουν θεμέλια και από άλλα ακαθόριστα κτίσματα. Υπάρχουν και πάρα πολλά κεραμικά ευρήματα που πιστοποιούν την μακρόχρονη χρήση του οικισμού.

Όπως αναφέρθηκε, το Παλιόκαστρο κτίστηκε κατά τη διάρκεια των σκοτεινών αιώνων της Μεσοβυζαντινής περίόδου (περίπου από τον 7ο μέχρι τον 9ο αιώνα) όταν όλα τα νησιά του Αιγαίου ήταν υπό τη συνεχή απειλή των Σαρακηνών πειρατών, και οι κάτοικοι προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο σε απομονωμένα σημεία με φυσική οχύρωση και δύσκολη πρόσβαση.

Την περίοδο εκείνη η Τήλος ανήκε στο Θέμα της Σάμου. Η κατοίκηση στον οχυρωμένο οικισμό συνεχίστηκε για αρκετούς αιώνες αλλά δεν είναι γνωστό αν οι Ιωαννίτες ιπποτες έκαναν κάποια προσπάθεια για οργάνωση ή ενίσχυση της άμυνας του Παλιόκαστρου.



Βιβλιογραφία

Gerola, Giuseppe: I monumenti medioevali delle 13 Sporadi. In: Annuario Scuola Arch. Atene II, 1916, pp. 29-54.
Koutelakis, Haris M.: Tilos. Art, History, Archaeology. Athen (without specifying the year of publication).
Losse, Michael: Burgen und Befestigungen des Johanniter-Ordens auf den Dodekanes-Inseln Tílos, Chálki und Alimiá (Teil 1). In: Burgenforschung aus Sachsen (Editor: Heinz Müller, Deutsche Burgenvereinigung, Landesgruppe Sachsen), Vol. 17/2, 2004, pp. 98-129; Vol. 18/2, 2005, pp. 135-157.
Losse, Michael: Die Burgen und Festungen des Johanniter-Ritterordens auf Rhódos und in der Ägäis (Griechenland) 1307-1522. (Publisher: Nünnerich-Asmus Verlag) Mainz 2017.
Losse, Michael: Burg und Expansion in der Südost-Ägäis: Von den byzantinischen Befestigungen der „Dunklen Jahrhunderte“ (8.-10. Jahrhundert) bis zur Invasion der „Franken“ (13./14. Jahrhundert) und Osmanen (15./16. Jahrhundert). In: Europäisches Burgeninstitut (Ed.): Burg und Expansion (will be released in 2021).


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Ιούνιος 2021

Πηγές

  • Έρευνα, παρουσίαση και φωτογραφίες (2006,2008) από τον Dr. Michael Losse, M.A.



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



castle


Road map to Παλιόκαστρο Τήλου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Δεν υπάρχει μονοπάτι προς το κάστρο όπου μπορεί να πάει κανείς ξεκινώντας από Έρεστο, μετά από επίπονη αλλά όχι επικίνδυνη ανάβαση.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Αγριοσυκιάς
Κάστρο Άργους Νισύρου
Κάστρο Εμπορειού Νισύρου
Κάστρο Φανερωμένης
Κάστρο του Λάμπρου
Κάστρο Μανδρακίου
Κάστρο Μεσσαριάς
Κάστρο Μικρού Χωριού Τήλου
Κάστρο Παρλέτια
Κάστρο στα Νικιά
Πύργος Μονής Αγ. Παντελεήμονα Τήλου
Κάστρο Μεγάλου Χωριού