Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Θεσπιές, Δήμος Αλιάρτου - Θεσπιέων, Νομός Βοιωτίας,Στερεά Ελλάδα

Πύργος Θεσπιών

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  1089 / 1119  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
1 χιλιόμετρο νοτιοανατολικά από τις Θεσπιές Βοιωτίας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Στερεά Ελλάδα
Ν.Βοιωτίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Αλιάρτου - Θεσπιέων
• Θεσπιές
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 300 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
13ος ή 14ος αι.  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κατεστραμμένος Πύργος  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Κατάλοιπα φράγκικου (μάλλον) πύργου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Θεσπιών, το μεσαιωνικό Ερημόκαστρο.

Βρίσκεται 1 χιλιόμετρο νότια από τα σημερινά χωριά της Βοιωτίας Θεσπιές και Λεοντάρι (βασικά είναι πιο κοντά στο Λεοντάρι).

Πρόκειται για το κάτω μέρος ενός πύργου με ορθογώνια κάτοψη με διαστάσεις 12,20✖7,70 μέτρα. Το πάχος των τειχών είναι στα 1,65 μέτρα, και το ανώτατο σωζόμενο ύψος είναι στα 1,72 μέτρα, στον δυτικό τοίχο.

Ο πύργος είναι χτισμένος πάνω στον νάρθηκα παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου-7ου αιώνα. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από μια Φραγκοκλησιά που έχει χτιστεί επάνω στον κυρίως παλαιοχριστιανικό ναό. Για την κατασκευή τόσο του πύργου όσο και της Φραγκοκλησιάς χρησιμοποιήθηκαν τα υλικά της Παλαιοχριστιανικής βασιλικής, αλλά και υλικά από την αρχαία πόλη των Θεσπιών (που είχαν χρησιμοποιηθεί και στην εκκλησία).

Στην τοιχοποιία παρατηρείται πλήρης έλλειψη κεραμεικών στοιχείων. Έχει χρησιμοποιηθεί όμως ασβεστοκονίαμα για την σύνδεση της λιθοδομής. Επίσης ασβεστοκονίαμα έχει χρησιμοποιηθεί και στη βάση που αποτελείται από μεγάλους ορθογώνιους λαξευμένους λίθους από αρχαία οικοδομήματα. Κανένα άνοιγμα δεν παρατηρείται στις τέσσερις πλευρές του πύργου στο σωζόμενο ύψος.

Δεν ξέρουμε τίποτε άλλο για αυτόν τον πύργο που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, στα πλαίσια της αρχαιολογικής έρευνας του Boeotia Project που ξεκίνησε το 1978 υπό την εποπτεία των καθηγητών John Bintliff και Anthony Snodgrass. Ο πύργος ήταν σίγουρα μεσαιωνικός και μάλλον φράγκικος κατασκευασμένος ίσως τον 13ο ή τον 14ο αιώνα.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Ιανουάριος 2019

Πηγές

  • Έρευνα, εντοπισμός και φωτογράφιση από κ. Ιωάννη Δέδε (Ιανουάριος 2019)
  • Αθανάσιος Βιώνης, “Understanding Settlements in Byzantine Greece New Data and Approaches for Boeotia, Sixth to Thirteenth Century”, Dumbarton Oaks Papers, 2017



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



castle