Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Άνω Δαβιά, Δήμος Τρίπολης, Νομός Αρκαδίας,Πελοπόννησος

Κάστρο Δαβιάς

ή Κάστρο Ταβίας  
★ ★ ★ ★ ★
 <  94 / 1119  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •  Κατοψη 
  •   Βιντεο  


Τοποθεσία:
Άνω Δαβιά Αρκαδίας , πάνω από τη γέφυρα του ποταμού Ελισσώνα
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Αρκαδίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Τρίπολης
• Άνω Δαβιά
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 850 m 
(Σχετικό ϋψος ≈50 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
12ος με 14ος αι.  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Βυζαντινή Πόλη  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Το κάστρο βρίσκεται πάνω σε λόφο δίπλα από τη γέφυρα του ποταμού Ελλισσώνα.

Βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο (850 μέτρα) αλλά η σχετική υψομετρική διαφορά από τη γύρω περιοχή είναι μικρότερη από 100 μέτρα. Το γεγονός αυτό καθώς και η ομαλότητα του εδάφους το καθιστούσαν ευάλωτο.


Ιστορία

Δεν ήταν ισχυρό κάστρο όντας στη μέση ενός οροπεδίου, αλλά υπήρξε μεσαιωνική πόλη, κατοικημένη επί πολλούς αιώνες. Το μεσαωνικό της όνομα ήταν «Ταβία». Σύμφωνα με τις ιστορικές ενδείξεις, η Ταβία απετέλεσε για ένα διάστημα, κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο, τοπικό πνευματικό κέντρο με παράδοση στην εικονογραφία.

Η Ταβία είναι στο σημείο όπου βρισκόταν -κατά πάσα πιθανότητα- η αρχαία αρκαδική πόλη (τα) Δίπαια για την οποία τίποτα δεν είναι γνωστό πέρα από το γεγονός ότι εκεί κοντά έγινε μια μάχη μεταξύ Αρκάδων και Λακεδαιμονίων κάπου τη δεκαετία του 460 π.Χ. O Παυσανίας την χαρακτηρίζει «πόλιν». Πάντως, πρέπει να ήταν σχετικά σημαντική πόλη αν κρίνουμε από την ισχυρή της οχύρωση που χρησιμοποιήθηκε και κατά το Μεσαίωνα με λίγες -μόνο- προσθήκες.

Η ιστορία της πολίχνης κατά τη Φραγκοκρατία είναι άγνωστη. Αναφέρεται μόλις τον 15 αιώνα στην εξιστόρηση της διαμάχης του Κεντυρίωνα Ζαχαρία, τελευταίου πρίγκιπα της Αχαΐας, με Τούρκους και Έλληνες. Τότε είχε λεηλατηθεί από την εταιρεία των Ναβαρραίων που ήταν σύμμαχοι του Κεντυρίωνα.

Το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία της πόλης συνέβη το 1423: Τότε, ο περιβόητος Οθωμανός Τουραχάν, αφού κατέλαβε το Εξαμίλιον τείχος που προστάτευε την «είσοδο» της Πελοποννήσου στον Ισθμό, προχώρησε ανενόχλητος προς της ενδοχώρα λεηλατώντας και καταστρέφοντας. Οι Αρβανίτες υπερασπιστές της Ταβίας πολέμησαν γενναία αλλά τελικά νικήθηκαν. Μάλιστα, σε μια χαρακτηριστική επίδειξη της διαχρονικής τουρκικής βαρβαρότητας, οι νικητές έφτιαξαν μια πυραμίδα από τα κεφάλια 800 αιχμαλώτων.

Η πόλη αναφέρεται για τελευταία φορά από ιστορικές πηγές σε έγγραφο του 1718 όπου καταγράφονται τα χωριά της εκκλησιαστικής περιφέρειας Δημητσάνας.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το κάστρο έχει τριγωνική κάτοψη και έκταση 40 στρέμματα περίπου. Είναι κτισμένο επάνω σε αρχαία ακρόπολη. Η βόρεια και ΒΑ πλευρά του είναι απόκρημνη και φυσικά οχυρή και έτσι η πρόσβαση πραγματοποιείται με ανάβαση από την πλευρά που βρίσκεται η γέφυρα του ποταμού Ελισσώνα.

Σε όλη την πορεία των τειχών του κάστρου σώζονται σε διαφορετικό βαθμό τα ίχνη της αρχαίας οχύρωσης, επάνω στην οποία προστίθεται η μεσαιωνική.

Στα ανατολικά βρίσκεται η μεσαιωνική πύλη, ανοίγματος 2,5μ. Βόρεια υπάρχει πύργος (2,5✖2,5μ) σωζόμενος σε ύψος 1,6μ. Στα νότια της πύλης υπάρχει άλλος πύργος (2✖2,5μ.) σωζόμενος σε ύψος 2μ. περίπου.

Εκατέρωθεν της πύλης, τα τείχη, σωζόμενα σε ύψος 2μ. είναι αρχαία με μεσαιωνικές προσθήκες από αργολιθοδομή και ασβεστοκονίαμα στα ανώτερα τμήματα. Λίγο πιο δυτικά στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται λείψανα κτίσματος από ξερολιθιά (4✖6μ). Νοτιότερα διακρίνονται θεμέλια πύργου και ίχνη του τείχους με φορά προς τα δυτικά. Σε αυτήν, τη νότια πλευρά, η μεσαιωνική φάση είναι ευδιάκριτη. Στο μέσον περίπου της πορείας του τείχους σώζονται ένας πύργος και μια στέρνα καθώς και η δεύτερη πύλη του κάστρου.

Στο ΝΔ άκρο και ψηλότερο σημείο του κάστρου σώζονται τα περισσότερα οικοδομικά λείψανα, μεταξύ των οποίων και ο κεντρικός τριμερής πύργος (2,10✖12μ) με σωζόμενο μέγιστο ύψος 4μ. ενώ στην πλαγιά χαμηλότερα σώζονται ερείπια οικισμού. Συνεχίζοντας βόρεια υπάρχουν λείψανα μιας στέρνας, ωστόσο σταδιακά χάνονται και τα τελευταία ίχνη οχύρωσης καθώς μάλιστα η Β και ΒΑ πλευρά είναι φυσικά οχυρή.

Το μεγάλο εμβαδόν του κάστρου σε συνδυασμό με τα πολλά κτήρια στο εσωτερικό του μαρτυρεί ότι φιλοξενούσε σχετικά μεγάλο πληθυσμό.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Ιανουάριος 2013
Τελευταία προσθήκη οπτικού υλικού  Σεπτέμβριος 2023

Πηγές

  • Matthew Peter Maher, “The Fortifications Of Arkadian Poleis in the Classical and Hellenistic Periods”, The University Of British Columbia, 2012
  • Φωτογραφίες 1, 2, 9, 10 και βίντεο από τον G Traveller Κάστρο Δαβιάς | Castle of Davia
    (Αύγουστος 2023)




Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Κάστρο Δαβιάς

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Απέχει 21 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Πρόσβαση από το επαρχιακό δίκτυο Τριπόλεως, από το σημείο που βρίσκεται η γέφυρα του Ελλισσώνα. Απαιτείται μικρή πεζοπορική ανάβαση.
Είσοδος:
Ελεύθερη αλλά δύσκολη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Πύργος Ανάληψης
Πύργος Ανεμοδουρίου
Αργυρόκαστρο
Φρυκτωρία στο Μπέλεσι
Κάστρο Μπεζενίκου
Πύργος Καλπακίου
Πύργος Αϊ-Λια
Παλαιόπυργος Μύτηκα
Γουλάς Νεστάνης
Πύργος Νεστάνης
Κάστρο Νυκλίου
Πύργος Παλαιόπυργου Γορτυνίας
Πύργος Πάπαρη
Πύργος Ρούσση
Κάστρο στα Τρίκορφα
Παλιόπυργας Τσελεπάκου
Κάστρο Βαλτεσινίκου