Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Αμφιθέα, Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, Νομός Εύβοιας,Στερεά Ελλάδα

Πύργος Αμφιθέας

ή Πύργος στις Γίδες  
★ ★ ★ ★ ★
 <  1001 / 1120  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •   Βιντεο  


Τοποθεσία:
Σε αγροτική περιοχή ανατολικά από το χωριό Αμφιθέα της κεντρικής Εύβοιας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Στερεά Ελλάδα
Ν.Εύβοιας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Διρφύων-Μεσσαπίων
• Αμφιθέα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 200 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
15ος αιών  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Μεσαιωνικός πύργος, ανατολικά από το χωριό Αμφιθέα (παλιά: «Γίδες»), στην περιοχή της Στενής Ευβοίας. Τα ερείπια του πύργου βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Δίρφυς σε ένα λιβάδι όπου έχει διαμορφωθεί χώρος αναψυχής με παγκάκια και τραπεζάκια. Δίπλα στον πύργο υπάρχει ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Σκοπός του ήταν η φύλαξη του υδραγωγείου, που προμήθευε με νερό την Χαλκίδα. Το υδραγωγείο ξεκινούσε από τη Δίρφυ, περνούσε από Στενή, Καμπιά και Αμφιθέα, και κατέληγε Χαλκίδα. Το υδραγωγείο ήταν έργο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού.

Είναι άγνωστο πότε ακριβώς κατασκευάστηκε ο πύργος. Μοιάζει με άλλους πύργους στην περιοχή, όπως π.χ. με τον πύργο του Γυμνού . Επίσης είχε παρεμφερή χρήση με τους Δίδυμους πύργους του Μύτικα. Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε με κάποια βεβαιότητα ότι ήταν ενετικός πύργος από τον 15ο αιώνα.

Υπενθυμίζεται ότι το φράγκικο Τριτημόριο της Χαλκίδας από το 1383 πέρασε υπό ενετικό έλεγχο (υπό τον Γκασπάρ Σομμαρίπα που ξεκίνησε την καριέρα του σαν σύζυγος της Μαρίας Σανούδου και ως άρχων της Πάρου). Έτσι από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι το 1470 που ήρθαν οι Τούρκοι, οι Ενετοί ήταν οι υπεύθυνοι για την κατασκευή πολλών παρόμοιων πύργων στην περιοχή.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Ιούλιος 2014
Τελευταία προσθήκη οπτικού υλικού  Οκτώβριος 2022

Πηγές




Τα δικά σας σχόλια:

●  ΤΣΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
08/06/2020
Καμία μέριμνα για την συντήρηση των Μεσαιωνικών πύργων που βρίσκονται στον Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων από Νομάρχες, Προέδρους, Περιφερειάρχες, Δημοτικά Συμβούλια και Πολιτιστικούς Συλλόγους. Οι Πύργοι δεν ψηφίζουν αλλά αντέχουν στους αιώνες χωρίς την επιβεβλημένη συντήρησή τους από τους καθ΄ύλην αρμοδίους και ημών.

Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



castle