Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Πετρωτά, Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, Νομός Ροδόπης,Αν. Μακεδονία & Θράκη

Ακρόπολη Πετρωτών

ή Φρούριο Αγίου Γεωργίου  
★ ★ ★ ★ ★
 <  663 / 1119  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •  Κατοψη 


Τοποθεσία:
Στο βραχώδες ύψωμα Αγίου Γεωργίου πάνω από το χωριό Πετρωτά Ροδόπης
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Αν. Μακεδονία & Θράκη
Ν.Ροδόπης
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μαρωνείας-Σαπών
• Πετρωτά
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 240 m 
(Σχετικό ϋψος ≈40 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
6ος ή 7ος αι.  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Φυσικό Οχυρό  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Οχύρωση στη βραχώδη κορυφή του υψώματος Άγιος Γεώργιος που υψώνεται επάνω από το χωριό Πετρωτά, κοντά στη νοτιοανατολική ακτή του N. Pοδόπης.

Ο βράχος είναι απροσπέλαστος εκτός από τη βόρεια πλευρά του όπου υπάρχουν υπολείμματα βυζαντινού τείχους και δύο κυκλικοί πύργοι.

Η κατασκευή είναι μάλλον πρόχειρη. Στην ουσία πρόκειται για μια αυτοσχέδια οχύρωση με δύο κυκλικούς πύργους στα άκρα της και μια πύλη –υποτίθεται–ανάμεσά τους, που κλείνει τη μοναδική πρόσβαση στον βράχο. Έχει μικρό ύψος, το οικοδομικό υλικό είναι ό,τι μπορούσε να βρεθεί εκεί κοντά (αργολιθοδομή και ασβεστοκονίαμα χωρίς πλινθία). Εννοείται ότι η κατασκευή αξιοποιεί και ενσωματώνει τους βράχους πάνω στο λόφο.
Σήμερα σώζονται σε χαμηλό ύψος διάφορα τμήματα του τείχους. Ο ένας από τους δύο πύργους σώζεται σχεδόν στο αρχικό του ύψος.

Είναι προφανές ότι εδώ δεν βρισκόταν κάποιο κανονικό φρούριο, αλλά μάλλον πρόκειται για οχύρωση που κτίστηκε από τους κατοίκους της περιοχής για να χρησιμοποιείται σαν καταφύγιο.

Το κάστρο δεν αναφέρεται από τις πηγές. Η πιο πιθανή χρονολογία κατασκευής είναι το τέλος του 6ου αιώνα με αρχές 7ου αιώνα.

Στην κορυφή του υψώματος υπάρχει σύγχρονο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Στον λόφο βρέθηκαν επίσης ίχνη νεολιθικού οικισμού, γι’ αυτό οι πινακίδες που οδηγούν εκεί γράφουν «Προϊστορική Ακρόπολη Πετρωτών»


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Απρίλιος 2016

Πηγές

  • Κωνσταντίνος Τσουρής-Αθανάσιος Μπρίκας, ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ, Ανάτυπο από τα Βυζαντινά 26, Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 2006 (την πηγή υπέδειξε ο αρχαιολόγος κ. Κώστας Κετάνης)
  • Κωνσταντίνος Τσουρής, ΝΕΑΠΟΛΙΣ - ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΙΣ - ΚΑΒΑΛΑ / ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΧΥΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ, τόμος 53 (1998), Μέρος Α’ - Μελέτες, Αθήνα 2002, σελ. 430



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



castle


Road map to Ακρόπολη Πετρωτών

Πρόσβαση
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Φρούριο Αρσακείου
Πύργος Μεσημβρίας
Τείχη Κομοτηνής
Κάστρο Μάκρης
Οχύρωση Μαρώνειας
Κάστρο Νέας Σάντας Ροδόπης