Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Μαρκόπουλο, Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Νομός Ανατολικής Αττικής,Αττική

Πύργος Λιάδας

ή Πύργος Δάγλα  
★ ★ ★ ★
 <  42 / 1119  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Λόφος Λιάδας, νότια είσοδος Μαρκόπουλου, Αττική
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Αττική
Ανατολικής Αττικής
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μαρκόπουλου Μεσογαίας
• Μαρκόπουλο
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 70 m 
(Σχετικό ϋψος ≈50 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
13ος αιών  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Μετρια
 
 
 
 
 
 
 

Φράγκικος πύργος στο λόφο Λιάδα του Μαρκόπουλου, ανατολικά του οικισμού Δάγλας.


Ιστορία

O πύργος κτίστηκε τον καιρό που η οικογένεια Δελαρός ήταν κύριοι του Δουκάτου των Αθηνών (όλο τον 13ο αιώνα μέχρι το 1311). Οι Δελαρός (DeLaroche) ήταν Φράγκοι εκ Βουργουνδίας.

Ο πύργος ήταν μέρος ενός δικτύου πύργων που ήταν σε οπτική επικοινωνία μεταξύ τους. Το δίκτυο εξασφάλιζε την άμυνα και την έγκαιρη ειδοποίηση σε περιπτώσεις εχθρικών επιδρομών.

Εκτός αυτού, ο πύργος σίγουρα χρησίμευε και για την επιτήρηση των κτημάτων της περιοχής και πιθανότατα ήταν και ενδιαίτημα κάποιου τοπικού άρχοντα.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Η κάτοψη του πύργου είναι ορθογώνιο 8,36μ✖6,34μ. έχει ύψος 8,5 μέτρα και έχει δύο ορόφους.

Κάποτε είχε τρεις ορόφους αλλά κάτοικοι της περιοχής από πολύ παλιά χρησιμοποίησαν υλικό από τον πύργο για να χτίσουν τα σπίτια τους. Επίσης υπήρχαν και πολεμίστρες που σήμερα δεν σώζονται για τον ίδιο λόγο.

Η είσοδος ήταν από ένα μικρό άνοιγμα στη νότια πλευρά διαστάσεων 1,29μ✖0,84μ στο 1,5μ από το έδαφος. Το δάπεδο του ισογείου (καλυμμένο με μπάζα είναι 0,80μ από το επίπεδο της εισόδου. Η οροφή του ισογείου είναι θολωτή και σε ύψος 2,90μ από το δάπεδο.

Στον ανατολικό και δυτικό τοίχο υπάρχουν σειρές από 12 μικρές τετράγωνες τρύπες 20 εκατοστών περίπου, σε κανονικά διαστήματα που μάλλον στήριζαν κάποια ξύλινη κατασκευή.

Στη ΝΔ γωνία ένα άνοιγμα οδηγεί στον επάνω όροφο. Και σε αυτόν τον όροφο υπάρχει από μια σειρά με μικρές τετράγωνες τρύπες στους δύο απέναντι τοίχους.

Ένα άνοιγμα στη ΝΑ γωνία οδηγεί στον πιο πάνω όροφο, αλλά εδώ τελειώνει ο πύργος και υπάρχουν μόνο χαλάσματα. Από αυτό το άνοιγμα κρέμονται σχοινιά, προφανώς κατάλοιπο πρόσφατης απόπειρας ερασιτεχνικής εξερεύνησης του πύργου.

Ο όροφος πάνω από το ισόγειο έχει και παράθυρα που αρχικά ήταν πιο μικρά και διαπλατύνθηκαν με πρόχειρο τρόπο μεταγενέστερα. Υπάρχουν δύο παράθυρα στο ανατολικό τοίχο και από ένα στον βόρειο και στον δυτικό.

Στα αριστερά της εισόδου εντός του πύργου, υπάρχει πέτρα ( μέρος του τοιχώματος ) στην οποία υπάρχουν πολλά σκαλίσματα στα Ελληνικά. Η χρονολόγηση της επιγραφής δεν μας είναι γνωστή.

Οι τοίχοι του πύργου ενσωματώνουν υλικό από αρχαία κτίσματα. Στο λόφο υπάρχει και ο βυζαντινός ναός των Παμμέγιστων Ταξιαρχών φτιαγμένος και αυτός από αρχαία ερείπια.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Νοέμβριος 2012
Τελευταία προσθήκη οπτικού υλικού  Απρίλιος 2021

Πηγές

  • Πληροφορίες και φωτογραφίες (από το εσωτερικό) από τον κ. Γιάννη Γκέκα.
  • M. K. Langdon, (survey 1986), The Mortared Towers of Central Greece: An Attic Supplement, The Annual of the British School at Athens, Vol. 90, Centenary Volume (1995), pp. 490
  • Φωτογραφίες 11-14 από Giannis Zacharakis
  • Φωτογραφίες 1, 15-19 από Dionysios Xenoulis, Ιανουάριος 2021



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Πύργος Λιάδας

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
-
Είσοδος:
Η είσοδος είναι είναι δυνατή αλλά μάλλον δύσκολη από το υπερυψωμένο άνοιγμα του ισογείου. Υπάρχει άνοιγμα εσωτερικώς και προς το δεύτερο όροφο, αλλά η ανάβαση είναι επικίνδυνη.


Γειτονικά Κάστρα
Ακρόπολη Αθηνών
Πύργος οδού Αδριανού
Πύργος Μονής Αγίου Ιωάννη
Πύργος Ανθούσας Υμηττού
Πύργος Μονής Νταού Πεντέλης
Πύργος Λόφου Λεβίδη
Πυργάκι Αναβύσσου
Πύργος Τραπουριάς
Πύργος Βραυρώνας
Κάστρο Χριστού