Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Κάστρο, Δήμος Σίφνου, Νομός Κυκλάδων,Νότιο Αιγαίο

Κάστρο Σίφνου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  904 / 1119  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •  Απεικόνιση 


Τοποθεσία:
Χωριό Κάστρο της Σίφνου
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Κυκλάδων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Σίφνου
• Κάστρο
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 65 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
14ος αιών  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Νησιώτικο Καστέλι  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Το Κάστρο είναι ένα χωριό σε απότομο βράχο της ανατολικής ακτής της Σίφνου. Ήταν η πρωτεύουσα του νησιού από την αρχαιότητα μέχρι το το 1836.

Είναι ένας χαρακτηριστικός αιγαιοπελαγίτικος οχυρωμένος οικισμός της μεσαιωνικής περιόδου με τους τοίχους των σπιτιών να είναι μέρος της περιμετρικής οχύρωσης.


Ιστορία

Μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους σταυροφόρους της Δ’ Σταυροφορίας, το 1204, η Σίφνος, όπως και τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, εντάσσεται στο δουκάτο της Νάξου που ιδρύθηκε το 1207 από το Μάρκο Σανούδο.

Το 1269, η Σίφνος ανακαταλαμβάνεται από τους Βυζαντινούς και συγκεκριμένα από το ναύαρχο Λικάριο (που το όνομά του εμπλέκεται στην ιστορία πολλών κάστρων της Εύβοιας).

Το 1307 και μετά από μια περίοδο συγκρούσεων της Βενετίας με το Βυζάντιο που ξεκίνησε το 1296, το νησί καταλαμβάνεται από τον Γιαννούλη Ντα Κορόνια Ισπανό ιππότη του τάγματος του Αγίου Ιωάννη , που αυτοανακηρύσσεται ανεξάρτητος ηγεμόνας και αποχωρεί από το τάγμα.

Ο Ντα Κορόνια οχυρώνει το νησί, το οποίο το εποφθαλμιούσαν οι δούκες της Νάξου, και είναι αυτός που πρώτος διαμόρφωσε το κάστρο πάνω στην αρχαία ακρόπολη. Η δυναστεία των «Ντα Κορόνια» στη Σίφνο κράτησε 150 χρόνια.

Το 1456 η τελευταία κληρονόμος της δυναστείας, η Μαριέττα, παντρεύτηκε τον Νικολό Γκοζαντίνο από τη Μπολόνια της Ιταλίας. Μαζί ξεκινούν τη νέα δυναστεία των Γκοζαντίνι (ή Κοζαδίνων) που από το 1494 αναγνωρίζει την επικυριαρχία της Βενετίας.

Το 1537 ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, επικεφαλής του οθωμανικού στόλου, επιτίθεται στις Κυκλάδες και οι Γκοζαντίνι γίνονται φόρου υποτελείς του σουλτάνου μέχρι το 1566, όταν η διοίκηση των νησιών παραχωρείται στον Εβραίο Ιωσήφ Νάζι. Οι Γκοζαντίνι κατόρθωσαν να επιβιώσουν από όλες τις πολιτικές θύελλες της εποχής. Το 1607 ο Άντζελο Γκοζαντίνο διοικούσε έξι νησιά, τη Σίφνο, Κύθνο, Κίμωλο,Φολέγανδρο, Γυάρο και Σίκινο.
Η δυναστεία τελειώνει το 1617, όταν ο Άντζελο διώχτηκε οριστικά από τους Οθωμανούς.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το κάστρο σε μεγάλο βαθμό δεν υπάρχει πια, όμως διασώζονται πολλά στοιχεία του διάσπαρτα μέσα στον οικισμό καθώς και η μεσαιωνική αρχιτεκτονική του και η αμυντικού χαρακτήρα ρυμοτομία του.

Η είσοδος στο Κάστρο γίνεται ακόμη και σήμερα από τις λεγόμενες λότζιες, τις παλιές εισόδους-στοές που άλλοτε προστάτευαν αμυντικοί πύργοι.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Κάστρου της Σίφνου είναι τα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη (λάρνακες, κίονες κλπ) που έχουν ενσωματωθεί στα νεώτερα κτίρια.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Μάιος 2015



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Κάστρο Σίφνου

Πρόσβαση
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση στην περίμετρο


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο της Κιμώλου